Online Vergaderen is vermoeiender dan echte vergaderingen. Een recent Amerikaans onderzoek van de Stanford universiteit verheldert het mysterie.
De coronacrisis sleept nu al een jaar aan. Noodgedwongen werken en vergaderen mensen door gebruik te maken van videomeetings. Als je een ‘videowerker’ bent, zal het je ongetwijfeld opgevallen zijn dat deze vorm van vergaderen vaak vermoeiender is dan een fysieke bijeenkomst. Dit is de zogenaamde ‘Zoom-vermoeidheid’. Hoe komt dat nu eigenlijk? Je zit toch relaxed in je vertrouwde omgeving zou je zeggen. Kijk maar eens wat er allemaal schort aan online meetings:
1. De deelnemers kijken allemaal tegelijk naar elkaar en zijn onnatuurlijk dichtbij. Constant oogcontact op zo’n intense manier is zeer vermoeiend. Het effect van continu bekeken worden is uitermate vermoeiend. Jeremy Bailenson (Stanford) verwoordt dit als volgt: “Wanneer je Zoom veel uren na elkaar gebruikt, beland je na verloop van tijd in een hyper-opgewonden modus.”
2. Voortdurend jezelf zien is vermoeiend. Niet enkel de andere deelnemers zijn het probleem, maar soms ben je het zelf. De hele tijd naar jezelf zitten te staren is zeer uitputtend. Het is net alsof je tijdens de meeting voor een spiegel zit. Een mens is kritisch op zichzelf wat zeer belastend is voor de hersenen.
3. Je hebt weinig beweging. In gewone omstandigheden beweeg je relatief veel. Je beweegt je armen tijdens het spreken, je loopt rond terwijl je belt, je kijkt eens naar buiten… Onlinevergaderingen belemmeren veel van deze bewegingsmogelijkheden.
4. Ontbreken van non-verbale signalen. Via een scherm is het veel meer moeilijker om non-verbale signalen en aanwijzingen te versturen én te verwerken. Het is als acteren in een stomme film: alles moet overdrevener. Dat kost cognitieve kracht.
Zijn er hier dan wel oplossingen voor? De volgende tips kunnen we je alvast geven:
- Probeer de app niet te maximaliseren, maar eerder te minimaliseren op je scherm.
- Ga verder van je scherm zitten zodat je verder van de mensen verwijderd bent. Bij laptops is een externe toetsenbord een goede oplossing hiervoor.
- Verberg je gezicht voor jezelf op het scherm. Sommige applicaties hebben een ‘hide self’ -functie. Vooral in bijeenkomsten met kleine groepen is dit zeer rustgevend.
- Als je enkel hoeft te luisteren, zet dan je camera uit, en liefst ook je scherm.
- Bouw zo veel mogelijk pauzes in. Die zijn heel belangrijk.
- Bereid je goed voor zodat je de meetings kort kunt houden. Online meetings van anderhalf uur zijn in principe al veel te lang.
Als laatst willen wij zelf nog een tip geven die niet uit het onderzoek komt: Probeer indien mogelijk ook leuke delen in te bouwen in je meeting. Iets wat de deelnemers kan opvrolijken. Alles is mooi meegenomen.
Fatih Calisir
Dit artikel is een samenvatting van Wordt u ook zo moe van die videovergaderingen? U bent niet alleen | De Morgen