Zaterdag 14 februari 2024 kleurde Cultureel Centrum de Kardijk in Beringen warmrood tijdens een feestelijke avond ter ere van 60 jaar migratie uit Turkije en Marokko. Tijdens de activiteit werd er hulde gebracht aan de pioniers die 60 jaar geleden als gastarbeiders naar België kwamen om te helpen aan de economische bloei van die tijd.

200 genodigden, voornamelijk afkomstig uit die eerste migratiestroom, genoten van een gezellige avond vol lekkere hapjes, live muziek en ontroerende speeches. Voorzitter Huseyin Aydinli opende de avond met een warm welkom en erevoorzitter Rifat Can dankte de pioniers voor hun harde werk en onmiskenbare bijdrage aan de samenleving.

Burgemeester Thomas Vints benadrukte het belang van inclusie en diversiteit in Beringen en prees de migranten voor hun integratie en inbreng in de stad. Hij moedigde hen ook aan om hun stem te laten horen tijdens de komende verkiezingen.

De Turkse Consul-Generaal van Antwerpen, Batu Kesmen, sprak zijn dank uit aan de pioniers en benadrukte de sterke banden tussen België en Turkije. Hij loofde de migranten voor hun rol als bruggenbouwers tussen beide culturen.

De avond, die baadde in nostalgie en dankbaarheid, was een onvergetelijk eerbetoon aan de pioniers die 60 jaar geleden de basis legden voor een diverse en inclusieve samenleving in Beringen. De ijverige vrijwilligers van de vereniging Unie der Turkse Vrouwen van België vzw droegen bij aan het succes van dit prachtige evenement.