Onze lidvereniging ‘Vzw Rede’ van Gent heeft op 29 september jongeren en studenten samen gebracht voor een moment van bezinning. Even een pauze inlassen en mediteren volgens de Kintsugi.

Dat is een oude Japanse vorm van meditatie die tegelijk als hersteltechniek gebruikt werd. Je zou hiermee nieuw leven kunnen geven aan voorwerpen die aan hun einde zijn gekomen. 

Het is een deels filosofische en een deels ambachtelijke kunst waarbij ‘gebroken voorwerpen’ eerst aan elkaar worden gelijmd en waarvan vervolgens de breuklijnen overschilderd worden met een laagje (goud-)verf. Zo kan je van een gebroken voorwerp weer iets moois maken of het terug in de oorspronkelijke staat brengen. 

Omdat het mensen vaak net als voorwerpen vergaat, we soms écht met onszelf in de knoop kunnen liggen of het wel kan lijken dat we ook in stukjes uit elkaar liggen, kan deze kunstvorm mensen heel veel goeds brengen. De kunst bestaat erin om met de juiste techniek, kennis en begeleiding er als mens sterker van te worden. 

Alle deelnemers toonden zichtbaar interesse. Ze waren heel enthousiast en we hebben prachtige stukken aan elkaar gelijmd. 

We willen graag BROEI bedanken voor het beschikbaar stellen van het prachtige Geeraard de Duivelsteen. Daarmee wisten we deze mooie workshop te organiseren.