In de hedendaagse maatschappij zijn mensen genoodzaakt om veel zaken digitaal of via het internet te regelen, zoals het maken van doktersafspraken, afspraken bij vakbonden, zorgverzekeringen en gemeentelijke aangelegenheden. Hierdoor is het overleven aanzienlijk duurder geworden voor mensen die het al extra moeilijk hebben. In eerste instantie dienen zij te beschikken over een computer en het maandabonnement voor internet te kunnen bekostigen. Daarnaast vormt het omgaan met computer en internet een extra uitdaging.

Daar bovenop groeit de digitale wereld razendsnel. Tegenwoordig kom je zonder computer, internet en andere digitale apparaten niet ver meer. Zelfs de meest traditionele banen en diverse overheidsinstanties vereisen enige kennis van digitale technologie. Met deze overwegingen in gedachten hebben we gesprekken gevoerd met onze doelgroep om te achterhalen hoe belangrijk zij het vinden om met een computer te werken en het internet te gebruiken.

Voor sommige mensen is het echter niet mogelijk om een computer aan te schaffen. Anderen missen basisvaardigheden, zoals het gebruik van een muis en toetsenbord, het openen en sluiten van programma’s, het versturen van e-mails, het maken van afspraken, of het opzoeken van contactgegevens van bijvoorbeeld een huisarts. Naar aanleiding van deze problematiek hebben we contact opgenomen met de coördinator van het Digipunt in Beringen. Zo hebben we met haar en de Digidokter een gesprek georganiseerd.

Mensen hebben hun behoeften gedeeld met de coördinator en suggesties gedaan over hoe deze behoeften kunnen worden vervuld. De coördinator van het Digipunt heeft aandachtig geluisterd naar hun adviezen en heeft verteld op welke manier de Digipunten kunnen helpen. Het was een zeer leerzame dag. Als UAV en Het Vonkje kijken we uit naar verdere samenwerking.